Αναζήτηση σε αυτό το ιστολογιο

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στην ενότητα αυτή γίνεται αναφορά στα βασικά σημεία των επιστημών που ασχολούνται με την συμπεριφορά, στο πλαίσιο των υπηρεσιών υγείας και συζητείται το «μέλλον τους» στα σύγχρονα συστήματα υγείας. Επίσης γίνεται αξιολόγηση αυτού του κύκλου μαθημάτων και κριτικές αναφορές στο αντικείμενο και τον τρόπο ανάπτυξής του.
Και φυσικά αξιολογούμε τη χρήση των κοινωνικών μέσων στο πλαίσιο του μαθήματος. Στις 6/5/2012 (ημέρα των εκλογών) ο Σ. Ν. Αλαχιώτης έγραψε στο ΒΗΜΑ το άρθρο με τίτλο: Τεχνολογικές «παγίδες» στον δρόμο της γνώσης. Μη σπεύσετε να πετάξετε το τετράδιο και το μολύβι! (δείτε το εδώ: http://bit.ly/IECAZw). Σχολιάστε την κριτική του στάση απέναντι στη χρήση ΤΠΕ στην εκπαίδευση.

Ενδεχομένως - φαινομενικά - μη σχετικό με το μάθημα, αλλά βρήκα ενδιαφέρον ένα άρθρο για τον κο Σίγκμουντ Φρόϋντ στη Καθημερινή: http://bit.ly/M76c1h Διαβάστε το για ... γενικότερη παιδεία.
Σας ευχαριστώ για το πολύ όμορφο ταξίδι.

Γιώργος Κουλιεράκης 

5 σχόλια:

  1. Και η τεχνολογία και το τετράδιο και το μολύβι είναι απαραίτητα και απόλυτα συμβατά με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Σαφώς και η τεχνολογία τείνει να έχει προβάδισμα στη διαδικασία απόκτησης γνώσης, αλλά ο Αριστοτέλης σοφά έχει διατυπώσει "Μέτρον 'Αριστον".
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, σε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι. Καλή επιτυχία σε όλους μας, σε όλους τους τομείς της ζωής!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολλές οι φορές που το εύρος και η πληθώρα τον τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας τρομάζει κάποιους από εμάς. Οι πληροφορίες φαίνονται τόσο χαοτικές που δεν ξέρουμε ποιές να επιλέξουμε ως έγκυρες, αξιόπιστες και ποιες είναι οι αποπροσανατολιστικές που μας παραπληροφορούν. Μερικές φορές μπορεί να νοιώθουμε ότι έχουμε μάθει πολλά και παράλληλα τίποτα, και καταλήγουμε με έναν πονοκέφαλο από την οθόνη του η/υ. Όμως είναι αλήθεια ότι η κατάσταση δεν είναι ούτε μαύρο ούτε άσπρο, είναι μάλλον γκρι.. Πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις ΤΠΕ σωστά, μεθοδευμένα ώστε η χρήση να γίνεται δημιουργική και να αποκομίζουμε τελικά πολυπόθητη γνώση. Το τετράδιο και το μολύβι δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί ή να καταργηθεί γιατί είναι αναντικατάστατο. Είναι όμως αναντικατάστατο και το γεγονός ότι η γνώση μιας ιατρικής πληροφορίας που ανακοινώθηκε πριν από 5 λεπτά στην άλλη άκρη της γης, ήδη έχει έρθει στα αυτιά μας, έτοιμη να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει προς όφελός μας, χάρη στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας. Θεωρώ ότι οι δύο αυτοί παράγοντες, μπορούν να πάνε χέρι χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κρεσταινίτη5/28/2012 08:58:00 μ.μ.

    Χωρίς να υποτιμάται σε καμία περίπτωση η τεχνολογία, η εξέλιξη της οποίας έχει συμβάλει τα μέγιστα τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλούς κλάδους τόσο επιστημονικούς(ιατρική,εκπαίδευση) όσο και σε πτυχές της καθημερινότητας μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε από που ξεκίνησε και με πιο τρόπο η παραγωγή-καταγραφή της γνώσης, από το χαρτί και το μολύβι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπουμε στην τεχνολογία να παραγκωνίζει την κλασσική μέθοδο ΄΄χαρτί και μολύβι΄΄καθώς όπως σχολιάζει και η συνάδελφος Μαντώ κάνοντας αναφορά στο ρητό του Αριστοτέλη όλα χρειάζονται με μέτρο.
    Εμείς ευχαριστούμε για την άψογη εργασία όλο αυτό το εξάμηνο και για το ταξίδι που κάναμε παρέα στις''Συμπεριφορές της Υγείας΄΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναστασία Χαϊκάλη5/29/2012 09:57:00 μ.μ.

    Πιστεύω ότι η τεχνολογία μας παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για την εφαρμογή των επιστημών και την οργάνωση του εκπαιδευτικού υλικού. Οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι ανθρώπινο επίτευγμα της διανόησης και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την έλλογη σκέψη και τις νοητικές διεργασίες του ανθρώπου ή τη διαδικασία απόκτησης γνώσης. Όσον αφορά την εκπαίδευση τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούνται ευρέως για την παροχή, μετάδοση και διοχέτευση κυρίως πληροφορίας. Εξαρτάται από τον καθένα μας που θα αναζητήσουμε ή πως θα διαχειριστούμε την πληροφορία και πως θα τη διαδώσουμε στους άλλους. Στόχος πρέπει να είναι η απόκτηση γνωστικών δεξιοτήτων και η μάθηση γνώσης σχετικής με τη διδακτέα εκπαιδευτική ενότητα.
    Σας ευχαριστούμε για το άρθρο από την Καθημερινή σχετικά με την ψυχανάλυση. Μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητά της στη ζωή μας, αλλά και την ανάγκη επανακαθορισμού των επιστημονικών της μεθόδων στην προσέγγιση των σύγχρονων προβλημάτων.
    Τέλος, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για το όμορφο ταξίδι στην ψυχολογία που κάναμε όλοι μαζί. Η εμπειρία αυτή ήταν συναρπαστική στο βαθμό που όλοι αποκτήσαμε ή αναθεωρήσαμε τις απόψεις μας πάνω σε θέματα υγείας και ψυχολογίας γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παραθέτω την ομιλία του Dan Gilbert σχετικά την ¨ευτυχία" και το πως αυτή βιώνεται, όταν έχουμε επιτύχει τον επιθυμητό σκοπό, και πως αυτή συντίθεται "αναγκαστικά". Αξίζει τον κόπο να το παρακολουθήσετε.
    http://www.ted.com/talks/dan_gilbert_asks_why_are_we_happy.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή