Αναζήτηση σε αυτό το ιστολογιο

ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ

Πως γίνεται η επικοινωνία του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας με τους χρήστες των υπηρεσιών (ασθενείς, επισκέπτες), μέσα στο γενικότερο πλαίσιο μεταφοράς γνώσης από «τον ειδικό» στον «μη ειδικό»; 
Ένα καίριο ερώτημα, το οποίο θα συζητήσουμε και θα το συνδέσουμε με την τήρηση των ιατρικών οδηγιών και την ικανοποίηση των χρηστών από την παροχή φροντίδας υγείας. 
Ακόμη, θα σχολιαστούν οι προσωπικές αντιλήψεις σχετικά με την υγεία και την ασθένεια και πως αυτές επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την πορεία της υγείας των ατόμων.

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που χρειάστηκε - εσείς ή κάποιος γνωστός σας - να διαχειριστείτε μια νόσο. Προσπαθήστε να βρείτε ένα άρθρο το οποίο αναφέρεται στο αποτέλεσμα της ικανοποίησης των ασθενών (όπως εσείς) από την επαφή (επικοινωνία) με το προσωπικό υγείας, αλλά  και από το περιβάλλον των υπηρεσιών υγείας (όπως αυτές που εσείς, ή ο γνωστός σας επισκεφτήκατε).

10 σχόλια:

  1. Physician Empathy and Listening: Associations with Patient Satisfaction and Autonomy
    Kathryn I. Pollak et al (2011)
    http://www.jabfm.com/content/24/6/665.short

    Purpose: Motivational Interviewing (MI) is used to help patients change their behaviors. We sought to determine if physician use of specific MI techniques increases patient satisfaction with the physician and perceived autonomy.

    Methods: We audio-recorded preventive and chronic care encounters between 40 primary care physicians and 320 of their overweight or obese patients. We coded use of MI techniques (eg, empathy, reflective listening). We assessed patient satisfaction and how much the patient felt the physician supported him or her to change. Generalized estimating equation models with logit links were used to examine associations between MI techniques and patient perceived autonomy and satisfaction.

    Results: Patients whose physicians were rated as more empathic had higher rates of high satisfaction than patients whose physicians were less empathic (29% vs 11%; P = .004). Patients whose physicians made any reflective statements had higher rates of high autonomy support than those whose physicians did not (46% vs 30%; P = .006).

    Conclusions: When physicians used reflective statements, patients were more likely to perceive high autonomy support. When physicians were empathic, patients were more likely to report high satisfaction with the physician. These results suggest that physician training in MI techniques could potentially improve patient perceptions and outcomes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραθέτω ένα σύνδεσμο για το εν λόγω θέμα : http://www.mednet.gr/archives/2011-5/pdf/667.pdf
    Επίσης, από προσωπική εμπειρία, συμφωνώ με το συμπέρασμα της έρευνας των Kathryn I. Pollak et al (2011) για τη συσχέτιση της συναισθηματικότητας του ιατρού και της υψηλής ικανοποίησης του ασθενή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρήκα ενδιαφέρον το άρθρο που παραθέτω, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο σαν ένα εγχειρίδιο που παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία ασθενή-γιατρού.
    http://e-psychology.gr/health-psychology/394-how-to-communicate-with-doctors

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο που παραθέτω, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο σαν ένα εγχειρίδιο που παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία ασθενή-γιατρού.
    Ο σύνδεσμος είναι:http://e-psychology.gr/health-psychology/394-how-to-communicate-with-doctors

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέροντα τα κείμενα στα οποία μας παραπέμπουν οι δύο συνάδελφοι. Η ιστοσελίδα της Δανάης αναφέρεται στο περιεχόμενο της διαπροσωπικής επικοινωνίας και δίνει πρακτικούς τρόπους βελτίωσης, από την πλευρά του ασθενή (μόνο!).
    Το άρθρο που προτείνει η Μαντώ αναφέρεται σε μια εργασία σχετικά με την ικανοποίηση των ασθενών. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τις διαστάσεις της ικανοποίησης που μετρήθηκαν (π.χ. "ενημέρωση", "διάγνωση", "αποτελεσματική φροντίδα", "συνθήκες καθαριότητας", "συμπεριφορά του προσωπικού". Φαίνεται πως η μέτρηση της ικανοποίησης είναι μια "μεθοδολογικά απαιτητική" διαδικασία. Για το μάθημα αύριο, σημειώστε το συμπέρασμα του συγγραφέα σχετικά με "...την ανάγκη παροχής εξειδικευμένης και ανθρωποκεντρικής φροντίδας..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επισυνάπτω και εγώ το σχετικό άρθρο που βρήκα αναφορικά με την ικανοποίηση των ασθενών από την παρεχόμενη φροντίδα υγείας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης
    http://www.vima-asklipiou.gr/volumes/2010/VOLUME%2004_10/VA_REV_1_09_04_10.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.medlook.net/article.asp?item_id=796 Πιστεύω ότι η σχέση γιατρού και ασθενή θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη. Επίσης, πρέπει να είναι περισσότερη φιλική και λιγότερο σχέση αυθεντίας και ασθενή. Στην ασθένεια τα δύο συμβαλλόμενα μέρη είναι συνοδοιπόροι και έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://www.medlook.net/article.asp?item_id=796
    ένα λινκ που περιγράφει πόσο πιο αποτελεσματική είναι η συνεργασία του γιατρού με τον ασθενή όταν υπάρχει σωστή επικοινωνία. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η επικοινωνία επηρεάζει άμεσα την πορεία της ασθένειας, την σωστή χρήση των υπηρεσιών και την συμμόρφωση στην θεραπευτική αγωγή, την συνέπεια ενός ασθενούς όταν πρέπει να έρθει σε επαφή με ιατρικό προσωπικό καθώς και το γεγονός ότι η ελλιπής επικοινωνία είναι η κύρια αιτία παραπόνων που σε ορισμένες περιπτώσεις γιατροί και ασθενείς καταλήγουν σε δικαστικές διαμάχες! ακόμα και οι ίδιοι οι γιατροί παραδέχονται ότι δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα για να επικοινωνήσουν με τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους, ιδιαίτερα σε καταστάσεις που προκαλούν μεγάλο ψυχικό πόνο. Προσωπικά, μπορώ να σκεφτώ στιγμές που ένιωσα και έπραξα αντίστοιχα με αυτά που είπα προηγουμένως, δηλαδή λόγω πολύ κακής επικοινωνίας δεν υπήρξα συνεπής σε ιατρικές εξετάσεις -εις βάρος της υγείας μου, δεν χρησιμοποίησα τις υπηρεσίες που δικαιούμαι, κατάλληλα και κατά συνέπεια δεν ακολούθησα την σωστή θεραπευτική αγωγή! ευτυχώς δεν έφτασα σε δικαστική διαμάχη! παρ'όλαυτά μπορώ να ανακαλέσω επαφή με γιατρούς για εμένα ή συγγενείς μου με τους οποίους υπήρξε πολυ καλή επικοινωνία. Η διαφορά είναι ότι η καλή επικοινωνία μπορεί να ανθίσει σε ένα περιβάλλον που γιατρός και ασθενής δεν νοιώθει πίεση και ανάγκη για βιασύνη πχ σε ένα γραφείο όπου απ'έξω περιμένουν καρτερικά δεκάδες ταλαιπωρημένοι, αγανακτισμένοι ασθενείς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ασθενών είναι ιδαίτερα σημαντική στην περίπτωση των χρόνιων ασθενειών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής καλείται να μοιραστεί την ευθύνη της θεραπείας με τον επαγγελματία υγείας που τον φροντίζει.
    Στη Βρετανία η άποψη ότι οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις γίνονται 'ειδικοί' στην διαχείριση της ασθένειας τους υποστηρίζεται από πολλούς επαγγελματίες υγείας.

    Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα 'expert patient', υπηρεσία που προσφέρεται μέσα από το εθνικό σύστημα υγείας στη Βρετανία για να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει ασθενείς ώστε να επικοινωνούν καλύτερα με το ιατρικό προσωπικό και να διαχειρίζονται την ασθένειά τους.

    http://www.nhs.uk/Conditions/Expert-patients-programme-/Pages/Whatisanexpertpatient.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αναστασία Χαϊκάλη5/28/2012 01:23:00 π.μ.

    Στον παρακάτω σύνδεσμο : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1371443/pdf/brjgenprac00073-0007.pdf μπορείτε να διαβάσετε για την ανάπτυξη ενός ερωτηματολογίου σχετικά με την αξιολόγηση της ικανοποίησης των ασθενών. Συγκεκριμένα, αναλύονται οι παράγοντες εκείνοι που συμβάλλουν στην ικανοποίηση των ασθενών από την επικοινωνία τους με το γιατρό τους. Περιλαμβάνει την επαγγελματική φροντίδα, τις ανησυχίες του ασθενούς σχετικά με την εξέταση,την παροχή πληροφοριών σχετικά με την ασθένεια και την επεξεργασία τους από το γιατρό. Επίσης αναλύεται το βάθος της σχέσης, η προσωπική γνώση του γιατρού για τον ασθενή και η διαβίβαση προσωπικών πληροφοριών στο γιατρό. Αυτοί οι παράγοντες δείχνουν ότι η σχέση γιατρού-ασθενή κρίνεται σε
    δύο επίπεδα, το πρώτο αφορά όλες τις παραδοσιακές συμπεριφορές από πλευράς γιατρού και το δεύτερο μια πιο προσωπική και συναισθηματική πλευρά. Αναλύεται και ένας τρίτος παράγοντας, ο χρόνος, ο οποίος αφορά τους ασθενείς και τις αντιλήψεις τους για την επικοινωνία τους στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο γιατρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή