Αναζήτηση σε αυτό το ιστολογιο

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΑ…. ΠΑΡΑΛΟΓΟΙ

Τα τελευταία χρόνια, επιχειρείται η προσέγγιση της Ψυχολογίας της Υγείας με τα Οικονομικά της Υγείας, με αποτέλεσμα την ανάδυση νέων επιστημονικών περιοχών, όπως τα Οικονομικά της Συμπεριφοράς (Behavioural Economics). Οι δύο κλάδοι μοιράζονται κοινούς σκοπούς, όπως η μείωση των κινδύνων για την υγεία και η ίση πρόσβαση των ατόμων στις υπηρεσίες υγείας. Στην ενότητα αυτή θα συζητήσουμε τη δυνατότητα σύμπλευσης από την πλευρά της Ψυχολογίας της Υγείας και τις προοπτικές εφαρμογής τους στο ελληνικό σύστημα υγείας.
http://behavioraleconomics.blogspot.com/
http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/el/Behavioral_economics

Για αρχή, δείτε την ομιλία της Laurie Santos με τίτλο: Μια μαϊμουδίσια οικονομία, παράλογη όσο και η δική μας http://bit.ly/tkDsF6
Σχολιάστε....

4 σχόλια:

  1. Πολλά χρόνια πριν γίνουν και οι δύο διάσημοι, ο Τζην Χάκμαν και ο Ντάστιν Χόφμαν ήταν συγκάτοικοι. Οι άγνωστοι τότε καλλιτέχνες είχαν όπως είναι λογικό οικονομικά προβλήματα. Ο Χάκμαν διηγείται πως κάποτε ο Χόφμαν του ζήτησε δανεικά γιατί δεν είχε να πληρώσει το μερίδιό του για το νοίκι. Ο Χάκμαν συμφώνησε και προχώρησαν και οι δύο στην κουζίνα. Εκεί ο Χάκμαν πρόσεξε πως ο Χόφμαν είχε διάφορα βάζα με χρήματα, που είχαν επάνω τους ετικέτες όπως δίδακτρα, φαγητό, νοίκι, κοκ. Το βάζο με την ετικέτα νοίκι ήταν όντως άδειο, όμως όλα τα άλλα είχαν αρκετά χρήματα. Όταν ο Χάκμαν τον ρώτησε γιατί ζητάει δανεικά εφόσον έχει αρκετά χρήματα στη διάθεσή του, ο Ντάστιν Χόφμαν έδειξε το άδειο βάζο όπου έβαζε τα χρήματα για το νοίκι. Τα βάζα του αντιπροσώπευαν ιερά στεγανά, και η μεταφορά χρημάτων από το ένα στο άλλο δεν ήταν αποδεκτή εναλλακτική. Βλέπετε ακόμα και οι διάσημοι σταρ του Χόλυγουντ, έχουν τα κολλήματά τους.

    Η κοινή λογική και η οικονομική θεωρία ορίζουν ότι το χρήμα είναι ρευστό: 20 ευρώ στο βάζο για το νοίκι έχουν την ίδια αγοραστική αξία με 20 ευρώ στο βάζο για τα δίδακτρα. Όμως τα νοικοκυριά παραδοσιακά χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους για να μην παρασύρονται σε δαπάνες και αμελούν τις βασικές τους υποχρεώσεις. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ψυχική λογιστική (mental accounting).

    Ψυχική λογιστική είναι η τάση των ανθρώπων να ξεχωρίζουν τα χρήματά τους σε διαφορετικούς λογαριασμούς (πραγματικούς ή φανταστικούς) ανάλογα με την πηγή προέλευσής τους ή τον σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν. Παρότι όλοι λίγο ή πολύ χρησιμοποιούμε αυτή την ψυχική λογιστική προκειμένου να ελέγξουμε τα έξοδά μας, δεν είναι λίγες οι φορές που η πρακτική αυτή μας οδηγεί σε σημαντικά λάθη και απώλειες.

    http://www.createyourself.gr/phychiatry-society/item/119-%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BD-%CF%87%CF%8C%CF%86%CE%BC%CE%B1%CE%BD
    Μετά το μάθημα του Καθηγητή μας, στις 23/05/2012, πόσα πράγματα εξηγούνται...μέσα από "το βάζο του Ντάστιν Χόφμαν"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναστασία Χαϊκάλη5/26/2012 02:48:00 μ.μ.

    Το ζήτημα του ορθολογισμού στον έλεγχο των αποφάσεών μας από τη σκοπιά των οικονομικών της συμπεριφοράς έχει πράγματι πολύ ενδιαφέρον. Εντούτοις, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που θα πρέπει να εξετάσουμε όπως : προβαίνουμε πράγματι σε ''λανθασμένες'' ή ''μη ορθολογικές'' αποφάσεις γιατί δεν είμαστε τελικά τόσο έξυπνοι όσο νομίζουμε και δεν μπορούμε να το αποδεκτούμε? ή τελικά γιατί ο ανθρώπινος νους είναι τόσο εξελιγμένος που μπορεί να προσαρμόζεται και να αναλύει με σύνθετες λογικές διεργασίες τον κόσμο? Είναι πάντως αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι με τον καταιγισμό πληροφοριών και τον έντονα προβαλλόμενο ρόλο των οικονομικών στη διαχείριση της ζωής, ο σύγχρονος άνθρωπος στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει και να αναλύσει τη συνθετότητα της μεγάλης επιρροής της οικονομικής πραγματικότητας και να βρει διεξόδους καλείται συνεχώς να πάρει σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφάσεις που στην ουσία ανατροφοδοτόυν και αυτές με τη σειρά τους τη λήψη ''λανθασμένων'' αποφάσεων.
    Πράγματι, το μάθημα μας βοήθησε να πλησιάσουμε πιο κοντά στο τι πραγματικά τι συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή στο πλαίσιο της ενότητας αυτής κουβεντιάσαμε για "το παράλογο" της ανθρώπινης συμπεριφοράς και αναφερθήκαμε και στο πείραμα Milgram, διαβάστε το: http://bit.ly/ZXqcLu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμη ένα link μου στάλθηκε σήμερα για το πως "κατασκευάζεται" ένας Ναζί. Δείτε το εδώ: http://bit.ly/RbKoIj
    Εκτός από επίκαιρο, σκεφτείτε το και σε σχέση με τη συζήτηση που είχαμε στο μάθημα για την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα όριά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή